Met Old-School Zeeland krijgen 300 jongeren de kans om twee life skills te oefenen waar ze hun hele carrière profijt hebben. De eerste skill is het verzamelen van informatie die niet voor de hand ligt, waardoor je betere keuzes kunt maken. De jongeren oefenen dit door in gesprek te gaan met ouderen en aan de hand van de zogenaamde TINO methode, ontwikkeld door HUMINT Solutions. Met Fablefactory werken ze daarna aan hun presentatie-skills door het maken van een productie op basis van de gevonden verhalen. Naast de groei van de deelnemers, is het programma ook waardevol voor de ouderen. Want door het speurwerk en de creativiteit van de jongeren komen hun verhalen weer tot leven!

WAAROM MEEDOEN?

Als jongere moet je allerlei belangrijke keuzes maken voor je toekomst. Bij de Old-School leer je van professionals life skills die je helpen om jouw talenten te ontdekken en te weten wat je wilt.

LIFE SKILLS

Bij de Old-School oefen je twee life skills: leren van mensen waar je het niet van verwacht en presenteren. Allebei die skills gaan jou helpen bij je toekomstplannen, of dit nu een opleiding, baan of passie is.

HET PROGRAMMA

Na de kennisdetective-workshop ga je een oudere videobellen om zijn of haar levensverhaal uit te zoeken. In deel 2 krijg je een presentatie-training en werk je samen met andere jongeren toe naar een (online) show over de verhalen!
Image
Image
Image
Image

WIE KAN ER MEEDOEN?

Iedereen tussen de 14 en 27 jaar uit uit Zeeland kan meedoen. Het programma vindt grotendeels online plaats dus een internetverbinding is genoeg!

HOELANG DOE JE MEE?

Als je start kan je zelf kiezen hoe snel je jouw traject doorloopt. De maximale tijd is 6 maanden en in totaal duurt het traject 80 uur. Langer meedoen mag ook.

MEER WETEN?

Meer weten? Of heb je een vraag?

Stuur ons een bericht
Image

"Ik heb veel positiviteit meegekregen door mijn deelname aan Old-School. Je leert hier dingen die je niet op school leert en krijgt meer zelfvertrouwen."
Kenaiah, 18 jaar

Image

Old-School is meer dan gesprekjes voeren met ouderen. Je komt in contact met mensen waarmee je normaal nooit zou praten. Je stelt een paar goede doelen op voor jezelf die je wilt bereiken en werkt daar naar toe.
Mariam, 17 jaar

Ontdek de verhalen!

Nog meer kennisdetectives!

Hieronder staat het eindresultaat van de leerlingen van klas 4VA van het Pieter Zeeman College. In 4 weken tijd interviewden zij 'hun' oudere, kozen een betekenisvol onderwerp rond het thema 'zee', gingen op veldonderzoek en maakten een column en beeld over het verhaal. Klik op de afbeelding om deze te vergroten en klik op de paarse knop om de columns te lezen. Klik op de krant om het artikel te lezen. Neem vooral een kijkje en stuur ons (jo)uw reactie.
"Ik zou anderen aanraden mee te doen omdat het anders is dan uit boeken werken. Ook heb ik geleerd dat je informatie kan vinden op veel meer plekken dan ik eerst zou bedenken."
Ame, 15 jaar


"Dit project heeft laten zien dat ouderen een heel mooi voorbeeld zijn van mensen waar je van kunt leren."
Noa, 15 jaar


"Eerst vond ik het bellen best wel eng om te doen, maar eigenlijk viel dat uiteindelijk best wel mee. Ik heb daardoor dus geleerd het gewoon te doen en niet telkens het niet doen."
Matthijs, 15 jaar


"Ik vond het bellen en het langsgaan bij de oudere superleuk. Ik zou het anderen jongeren zeker aanraden (als ze er tijd voor hebben)."
Juliëtte, 15 jaar
"De leukste opdracht was het onderzoeken van het verhaal, omdat je je dan verder verdiept. Je leert om heel specifiek te zoeken naar bepaalde informatie."
Janne, 15 jaar

"Het leukste was om met haar te praten over haar herinneringen. Het lastigste was het documenteren van haar verhalen."
Jelte, 15 jaar

"Ik denk dat ik het meest heb geleerd over de verschillende typen kennis. Doordat ik me daar nu bewust van ben, kan ik bijvoorbeeld ook personen benaderen voor ongedocumenteerde kennis. Dit had ik voor het project niet gedaan."
Evy, 15 jaar


"Ik heb geleerd om niet bang te zijn om mensen aan te spreken om informatie te vragen en over wat voor kennis er allemaal is en hoe je die het beste kunt gebruiken. De tips komen zeker goed van pas bij een volgend onderzoek."
Amber, 16 jaar

"Ik vond het het leukst om mevrouw Mar Lugthart te interviewen. Ik heb het meest geleerd van het schrijven van de column."
Wessel, 15 jaar


"Ik heb denk ik het meeste geleerd van het bellen met de oudere, contact opnemen en vragen stellen."
Maurits, 15 jaar

"Ik vond het een hele leuke ervaring en je leert zelf ook niet alleen theorie maar ook veel sociale vaardigheden die erg handig zijn. Ook werk je met z'n allen aan een mooi eindproject en dat vind ik ook een mooi einddoel."
Anne-Marie, 15 jaar


"Je leert er erg veel van, bijvoorbeeld dat je meer mensen kan benaderen voor een onderzoek. Vooral mensen waarvan je het dan niet verwacht."
Fleur, 15 jaar



"Ik heb er bijvoorbeeld van geleerd dat het helemaal niet eng is om met vreemden te praten. Ook heb ik veel geleerd over de verschillende typen kennis die er zijn."
Maria, 15 jaar

"Het is een superleuk project en je leert er veel van. Ik vond het leukste de column te schrijven omdat je dan echt iets hebt waar je trots op kunt zijn."
Jasper, 15 jaar


"Ik zou andere jongeren zeker aanraden om mee te doen aan dit project, simpelweg omdat het ontzettend leerzaam is. Ik denk dat ik door dit project bij volgende onderzoeken meer mensen kan vinden om van te leren."
Isa, 15 jaar


"Ik heb denk ik het meest geleerd van de opdrachten waarbij je opzoek moest naar informatie omdat ik dit nog nooit echt zo gedaan had. Normaal gesproken vraag ik alleen om informatie bij de opdrachtgever maar nu heb ik geleerd dat dit ook bij andere mensen kan."
Tobias, 15 jaar
"Ik heb door dit project verder leren kijken dan m'n neus lang is."
Binck, 15 jaar


"Tijdens deze opdrachten heb ik vooral socialiteit geleerd. Ik heb met veel ‘vreemde’ mensen in contact moeten komen. Dat liep wat mij betreft goed af."
Abdulai


"Wat ik het leuks vond was alle informatie op te zoeken over het gekozen onderwerp."
Shannon, 15 jaar


"De stap is nu minder groot om een onbekende te benaderen. En misschien heeft die wel niet-herkende kennis."
Renee, 16 jaar
"Je kan er veel van leren en het is erg interessant. Zoals hoe je het beste informatie kan vinden wat lastig te vinden is. En het vinden van het grootst in het kleins."
Sterre, 16 jaar

"Het leukste van de afgelopen weken vond ik het speuren naar kennis om zo uiteindelijk een mooi resultaat neer te zetten."
Oscar, 15 jaar


"Ik heb geleerd hoe je gericht onderzoek kan doen, en te graven naar kennis. Ik denk dat ik er later nog steeds wat aan heb."
Emme Lotte, 15 jaar


"Ik vond het speciaal om echt over iemand z’n verhaal te schrijven en ik heb geleerd dat het niet zo eng is om mensen te bellen."
Isa Bom 15 jaar

NOG MEER KENNISDETECTIVES!

Hieronder staat het eindresultaat van de leerlingen van klas HV2A van het Pieter Zeeman College. In zo'n 8 weken tijd interviewen zij 'hun' oudere, kozen een betekenisvol onderwerp rond het thema 'zee', gingen op veldonderzoek en maakten een filmscene en beeld over het verhaal. Klik op de afbeelding om deze te vergroten en klik op de paarse knop om de filmscripts te lezen. Neem vooral een kijkje en stuur ons (jo)uw reactie.

Wat vond u van de columns?
Of is er iets dat u wilt weten?

Stuur ons (jo)uw bericht!
De Old-School wordt financieel ondersteund door:
Het programma is ontwikkeld door:
Het programma wordt geleid door:
Het programma wordt begeleid door:
Old-School Zeeland wordt financieel ondersteund door:
Image
Het programma wordt geleid door:
Image
Het programma is ontwikkeld door:
Vreedenhoff
Het programma wordt begeleid door:
Image