Een kaartspel voor pleeggezinnen en andere bijzondere families


⭐⭐⭐⭐⭐

“Wat een heerlijk spel! Er komen leuke gesprekken van die vaak een heel andere kant opgaan als we verwachten. De kinderen die bij ons wonen en komen zijn tussen de 12 en 4 jaar oud. De kaarten zijn goed groot en de illustraties erop zijn echt geweldig. De kinderen vragen er zelf om als het gespeeld moet worden. Zelfs het meest stille kind hier krijgen we erdoor aan het praten.” Els, Pleegmoeder

⭐⭐⭐⭐⭐

"Bedankt voor het prachtige spel! Zowel qua vorm als inhoud een pareltje. Ik vond het bewonderenswaardig hoe de kinderen anderhalf uur lang geïnteresseerd naar elkaar hebben zitten luisteren en met elkaar hebben zitten praten! En dat voor een stelletje best wel drukke en snel afgeleide pubers! Echt petje af."Folkert, sociaal werker

Image
Image
Image
Image
Image

WAT IS 'EN NU JIJ?

In 2013 bedachten wij het spel 'En nu jij'. Het spel bestaat uit vragen over het wonen in een nieuw gezin. (Pleeg)kinderen- en ouders, broertjes en zusjes, (pleeg)zorgwerkers en (gezins-)voogden kunnen dit vragenspel spelen om meer over elkaar te weten te komen en om wat makkelijker over lastige dingen te praten. Voor €19,95 haal je het spel in huis (excl. €5,45 verzendkosten in Nederland en €8,25 voor Belgie).

WAT ZIT ER IN HET SPEL?

Het spel bestaat uit 50 kaarten, met verschillende soorten vragen. Er zijn ‘doe’-vragen zoals 'Zo dans ik op mijn favoriete muziek' en ‘ja en nee’-vragen, bijvoorbeeld 'Beslis ik zelf of ik mijn familie mag zien?'. Ook zitten er open vragen bij zoals 'Waar zie jij (weleens) tegen op?' en 1 antwoord vragen, bijvoorbeeld 'Ik ben soms jaloers op ….'. Door zoveel verschillende soorten vragen komen vanzelf allerlei leuke en lastige onderwerpen voorbij en hoef je ook niet stil te zitten!

HOE SPEEL JE HET?

Je kunt de kaarten op een stapel leggen, maar ook op tafel met de bovenkant naar boven zodat je zelf een kaart kunt kiezen. Elke speler kiest steeds één kaart. Je kan je eigen kaart beantwoorden of de vraag aan iemand anders stellen. Je kan ook in gesprek gaan met elkaar na het lezen van een vraag. Misschien kies je elke avond voor het eten samen één kaart uit om over te praten. Er zijn dus meerdere manieren mogelijk om het spel te spelen. Kies de vorm die je het leukst lijkt!

Meer reacties op het spel

⭐⭐⭐⭐⭐

"In tegenstelling tot afgelopen jaren [met dit kamp], waar ik meer mijn best moest doen om iets uit de kinderen te 'trekken', hielp het spel goed om gesprekken op gang te brengen. Omdat iedereen aan de beurt komt neemt ook iedereen daadwerkelijk deel, hetzij met veel of weinig woorden." Marjan, sociaal werker

⭐⭐⭐⭐⭐

"De vragen leveren tot nu toe al leuke gesprekken op en de kaarten spreken aan voor klein en groot. Handig dat het in een stevig blikje komt." Astrid van den Berg, gedragsdeskundige en behandelaar

⭐⭐⭐⭐⭐

"Ik heb nadat we klaar waren de mening gevraagd wat ze ervan vonden en ze waren allemaal positief en vonden het een leuk idee om ook thuis eens te doen met de pleegouders.Voor mij persoonlijk was dit van alle jaren dat ik meega [met dit kamp] de beste manier om de ochtend mee te vullen. Iedereen heeft de ruimte en vrijheid en de kaarten maken het iets luchtiger."Koen, Jip-kampleider

Je eigen speelset?

Voor particulieren

Interesse in het spel? Voor maar €19,95 haal je het spel met de 50 kaarten en een mooi blik in huis! (excl. €5,45 verzendkosten in Nederland en €8,25 voor Belgie)

Bestellen

Voor organisaties

Bij een grotere bestelling is korting mogelijk. Ook bieden wij workshops aan met het spel. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Contact

Over de makers


Wij zijn Maya Lievegoed en Judith Zijtregtop. Maya is de bedenker van het concept en Judith heeft de vormgeving en illustraties gemaakt. We zijn allebei bekend met pleegzorg, Maya als voormalig pleegkind en Judith als pleegmoeder. We hebben elkaar ontmoet bij de redactie van het tijdschrift 'Bij ons Pleegzorg'. Dit spel verscheen eerst als ganzenbord in dit tijdschrift en in 2019 hebben we deze variant met speelkaarten gemaakt. We wensen je veel speelplezier en horen graag je reacties op het spel.
Image
"Elkaar beter leren kennen begint vaak bij het stellen van een vraag. 'En nu jij' geeft bijzondere gezinnen hierbij een vrolijk zetje. Ik had het spel graag gehad toen ik zelf pleegkind was."
Maya, bedenker

Image
"Als pleegmoeder weet ik zelf hoe lastig het soms is om te weten wat er bij het pleegkind omgaat. Met 'En nu jij' wordt door vrolijke kaarten en simpele vragen de drempel naar een persoonlijk gesprek vanzelf veel lager."
Judith, vormgever & illustraties

Wil je ook een set kaarten, meer weten, of heb je vragen aan de ontwikkelaars? Stuur ons dan een bericht!

Meer weten?

Old-School Arnhem wordt i.h.k.v. de proeftuin maatschappelijke diensttijd financieel ondersteund door:
Het programma is ontwikkeld en wordt begeleid door:
Het programma vindt plaats bij en in samenwerking met:
Old-School Arnhem wordt financieel ondersteund door:
Image
Het programma is ontwikkeld en wordt begeleid door:
Image
Het programma vindt plaats bij en in samenwerking met:
Vreedenhoff

Onze samenwerkingspartners zijn:
Image

Image


Image